När mörkret smyger sig på smyger tjuven efter. Under hösten och vintern ökar inbrottsfrekvensen och statistik visar att november är den mest inbrottstäta månaden. Går inbrott att förebygga? Självklart, här ger vi dig en inblick i tjuvarnas tankar och ger fem tips för hur du skyddar ditt hem!
TJUVARNA VÄLJER VILLOR FRAMFÖR LÄGENHETER
Villor och radhus är dubbelt så utsatta som lägenheter visar statistik från BRÅ. Villainbrotten ökade under mitten av 2000-talet och inbrottstjuvarna jobbar som hårdast under oktober, november och december. Tidigare har inbrott i villa och radhus utmålats som ett sommarfenomen men nu visar statistik att vinterhalvåret är den säsong inbrottstjuvarna är mest aktiva. Särskilt utsatt är sydregionen där Västra Götaland, Skåne och Halland ligger i topp i antal anmälda inbrott.
VILKA ÄR INBROTTSTJUVARNA?
Även om effekten av ett inbrott för det mesta är densamma kan personen eller personerna som utför inbrotten se väldigt olika ut. Dels så finns det de större ligorna, som systematiskt genomför inbrott. De senaste åren har polisen upptäckt att internationella brottsnätverk byggt upp verksamheter i Sverige och de uppskattas stå för hälften av alla anmälda inbrott i Sverige.
Dels finns också personer som är i akut behov av pengar, t.ex. narkomaner som behöver pengar för sitt missbruk. En annan, nyare grupp som polisen identifierat är ungdomar från segregerade områden som tagit upp inbrott som livsstil.
HUR TÄNKER INBROTTSTJUVAR?
För att bäst kunna förebygga för inbrott behöver vi ta oss in i tjuvarnas tankar. Hur väljer de hus? Hur tar han sig in? Vart letar han? Tidningen och hemsidan viivilla.se gjorde 2013 en intervju med en f.d inbrottstjuv där han delade med sig av sina erfarenheter. Vi guidar dig steg för steg nedan!
STEG ETT: VÄLJA HUS OCH STUDERA BETEENDEN
Tjuvar tar god tid på sig att välja ut vilka hus de ska ta sig in i. Stora, lyxiga villor är mest attraktiva, gärna med omkringliggande skog. De studerar också de boendes vanor för att få reda på vilken tid på dygnet det är bäst att ta sig in. Även grannars beteende studeras för att få reda på när chansen är som minst att bli upptäckt och om det finns grannsamverkan.
STEG TVÅ: ATT TA SIG IN
Innan tjuven tar sig in kontrollerar han om det finns larm och om det finns någon i huset. Det kan ske på flera sätt men ett vanligt tillvägagångssätt är att helt enkelt knacka på. Skulle någon öppna är det enkelt att spela försäljare eller dylikt, men om det inte är någon är det dags att slå till.
Altandörren är ofta husets svagaste länk, den är lätt att öppna med en kofot. Även fönster som inte är stängda är en enkel väg in.
STEG TRE: GENOMSÖKA HUSET
Väl inne tar det runt tre till tio minuter för tjuven att genomsöka huset på värdesaker. Men innan det kontrollerar de oftast kylskåpet. Ett kylskåp fyllt med färskvaror innebär att de boende bara är borta för stunden eller dagen, men ett tomt kylskåp tyder på att de boende är bortresta – vilket innebär att tjuven har mer tid på sig.
Det primära tjuven letar efter är oftast smycken och kontanter. Men även dyra elektronikprylar och dyr konst eller något annat som är lätt att sälja är attraktivt.
STEG FYRA: TA SIG UT
Tjuven tar oftast samma väg ut som in. Men skulle det uppstå en oväntad situation har tjuven alltid planerat en flyktväg. Skulle han till exempel missa ett larm, så vet han att larmpersonal majoriteten av gångerna tar huvudentrén in. Då är det bäst att hålla sig nära bakdörren.
SÅ SKYDDAR DU DITT HEM – FEM TIPS!
1. Starta grannsamverkan
Grannsamverkan är utan tvekan det mest effektiva sättet att förebygga inbrott. Fler ögon är bättre än färre. Många kanske förknippar grannsamverkan med att ta in varandras post vid behov, men det är mycket mer än så. Grannsamverkan är ett samlingsnamn för en grupp som tillsammans hjälps åt med brottsförebyggande åtgärder i sitt bostadsområde. Vill du starta grannsamverkan i ditt område gör du följande:
- KONTAKTA DINA GRANNAR FÖR ATT SE OM INTRESSE FINNS.
- VÄLJ UT EN KONTAKTPERSON SOM ÄR LÄNKEN MELLAN OMRÅDET OCH POLIS, KONTAKTPERSONEN KOMMER ÄVEN GÅ EN UTBILDNING.
- KONTAKTA POLISEN FÖR ATT BE OM ETT INFORMATIONSMÖTE DÄR DE INFORMERAR OM HUR GRANNSAMVERKAN FUNGERAR.
Läs mer om hur du startar upp grannsamverkan här.
2. Se till att ha ordentliga lås och dörrar
Kraftiga dörrar är svårare för tjuven att ta sig in genom, kraftiga dörrar med kraftiga lås är ännu svårare. Att ha godkända lås av SSF (Stöldskyddsföreningen) kan vara skillnaden på ett genomfört och ett ej genomfört inbrott. Glöm inte att förse altandörren med ett riktigt lås eftersom det är där tjuvarna lättast tar sig in
3. Sätt upp larm och rörelsedetektorer
Ett ordentligt larm kopplat till en larmcentral är inte dumt, inte heller rörelsedetektorer kopplade till lampor som börjar att lysa. Dock bör du veta att larm inte hindrar tjuven ifall han är tillräckligt desperat. Ofta tar det en stund för personal på larmcentralen att komma till ditt hem och ibland hinner tjuven rensa huset på den tiden.
4. Hundar avskräcker
Att som inkräktare möta en hund är inte kul, särskilt inte om det är en tränad vakthund. Hundar i hemmet är därför en avskräckande faktor. Har du inte hund kan du få det att se ut som att det finns en hund, t.ex. ett koppel som ligger framme synligt osv.
5. Låt inga värdesaker ligga framme
För en gottegris är det svårt att hålla fingrarna i styr när en godisskål ställs fram. Likadant är det för tjuven om han kan se värdesaker som smycken och kontanter ligga framme på köksbordet. Se till att du har dem i lådor väl gömda (gärna på ställen som inte förknippas med värdesaker), skulle du vilja vara extra säker så lägg dina dyrgripar i ett bankfack.
VAD GÖR JAG IFALL JAG UPPTÄCKER EN TJUV?
Skulle du komma på en tjuv i ditt hem är det bäst att inte gå emot tjuven, hur ologiskt och fel det än må låta. Du kan aldrig veta vad tjuven är kapabel till, kanske är han påverkad av något som gör honom aggressiv och våldsam. Det är bättre att avvakta och ringa polisen.
Att råka ut för inbrott är hemskt. Ofta är det inte förlusten av saker som känns mest utan obehaget av att någon varit inne i ens hem. Vi hoppas att du aldrig behöver utsättas för inbrott och hoppas du får nytta av våra tips!